Ahad, 25 Julai 2010

12 PERKARA larangan sepanjang RAMADHAN

  1. 01 KurangKAn MasA MENONtON tELIVISYEn SeBaliKnya HabisKan Masa TerLuang AnDa dengan Membaca buKu Berunsur ilmIah dan Keagamaan. ( Kan Bulan Ramadhan).:P
02 pelIhaRa MaTa AndA daRipAda Memandang Gambar2 yG KuraNg Sopan Sama Ada Di Dalam Majalah, KataLog etc. ( Kurang PahaLa uhuks!)

03 GantiKan MiNat Anda Ke PanGGung waYang kepada MenZiarahi Masjid Untuk MenunaiKan Ibadat Wajib dan SuNaT. ( Bertambah Pahala kIta. Amin)

04 JangAn Makan Menurut Nafsu KhusUsnYa saaT Berbuka. MakanlAh sekaDar yg MeMadaI dan BerheNtilah Sebelum KenyanG. ( Hurmm nilah penyaki bulan Puasa ni...Semua nampak SEDAP!)

05 KuRangKn PenGamBilaN KoPi, TeH & Minuman BerKarBonaT.
(MaNis sanGat Tu...)

06 jiKa Anda AdalaH PerokoK, MuLa KuranGkan PengamBilanNya D Bulan RaMadhan. ( Mane tau boleh stop).

07 jiKa Anda PenGGemar Muzik, NikmatiLah Ayat suci Al-Quran Sbgi Ganti pada Bulan Ini. ( x aper mood Ramadhan kn)

08 Isi Masa LapanG Anda dGn BerMaian PermainaN yG MenjaNa MinDa cont. Teka silang kata, SUdoKu etc. ( penat2 pun berbaloi).

09 KuRangKan Berbual Perkara yg x Penting. Bulan ini Mampu dijadikan bulan unTuk MeningkaTkan Prestasi kerja. ( heheh...kalo ada banyak ceramah2 ker boleh kumpul mata PKB).

10 Jika Kita ni UsahAwan Berjaya lah kan, kuRangkan Lah akTiViti yg Di Luar KawaSan. Gunakan Masa ni Untuk Brsma Keluarga & mendekatkan diRi kepada Allah S.W.T

11 Jom cari KetenanGan dengan TIDUR AWAL & banGUn di Tengah MaLam untk menunaikan solat Tahajjud.

12 ElakKan PembaziRAn! JGn membeli BaranGan yg X perlu. May be masa ni lah Kita Boleh MENDERMA Kpd mereka yg Betul2 Memerlukan.

2 ulasan:

  1. Sekadar untuk berkongsi ilmu dan pengetahuan! Esok NIfsu Syaaban. Selamat Berpuasa!

    BalasPadam